top of page

Personal branding în vizită la Conversațiile 45+

Brandul de candidat-ce este și cum îl construim

_

CONCLUZIILE SESIUNII NR. 4 DIN SERIA CONVERSAȚIILOR ANGAJEZ 45+


A patra serie a Conversațiilor 45+ a venit la fix! Pe o vreme cu multe schimbări neașteptate pe piața muncii, cu temperaturi și cu precipitații care au încurcat planurile unora la început de vară calendaristică, tema discuțiilor din 02.06.2020 a fost cum nu se poate mai binevenită.

Moderatoarea noastră preferată Gina Matei, Career Coach, Viitorul meu, ne-a introdus doi invitați cu gusturi rafinate în dezvoltarea brandului personal în mediul profesional: Gabriela Bara, Senior HRConsultant, Wyser România și Oana Trucă, HR Manager, Skanska Romania.

Și cum timpul ne aduce mereu aminte cât valorează, haideți să aflați bazele strategiei pe care ați putea să o aplicați pentru a vă contura brandul de candidat. Fie că veți lua o coală de hârtie să vă notați ideile acum, fie că veți reveni în paginile noastre web și Facebook, rețineți acum concluzia: în materie de brand personal, TOTUL este posibil!

Ca în orice călătorie, spirituală ori ba, primul pas este AUTO-CUNOAȘTEREA.

Gabriela Bara ne-a sfătuit să începem cu întrebările de bază ale auto-cunoașterii, ca de exemplu „Cine sunt și ce vreau să fac?” ... „Ce-mi place, din tot ceea ce am făcut până acum?” ... „Ce este important pentru mine?” ... „Ce mă face deosebit?”... „Ce înseamnă pentru mine a reuși?”... Orice combinație de întrebări din această categorie este permisă pentru că, în fond, este o formulă accesibilă de a ajunge la esența brandului personal: VALORILE care ne definesc alegerile pe care le facem în viață, MOTIVAȚIILE pentru care ne angajăm în orice acțiune.

Cu toate că ar putea fi și excepții, să nu vă așteptați ca această călătorie să fie lină, fără greutăți. Vom fi puși la încercare, în primul rând de propriile noastre ezitări. Înainte de a confrunta orice potențial obstacol din jurul nostru, trebuie să fim conștienți că cea mai puternică frână zace în noi. De câte ori ați renunțat la o schimbare sau la o căutare pe piață pentru că în minte v-a răsunat un gând de genul „eu nu am competențe pentru...” sau „nu cred că sunt calificat pentru...”?

Prin urmare, fiți atenți la impulsurile acestea negative, notați-le și pregătiți-vă să le înfruntați pentru că aceasta este calea de ieșire din aparentele blocaje. Înfruntarea rezistenței la schimbare poate lua forma unui inventar al calităților pe care le avem, al deprinderilor care ne fac deosebiți. Dacă ar fi să ne comparăm cu un produs la fel de sofisticat (adică, un alt candidat), ar trebui să fim în stare să ne prezentăm în așa fel încât potențialii angajatori să ne diferențieze. Deci, lucrează la „catalogul” tău de prezentare cu sârguință!

Că tot am ajuns la punctul în care trebuie să asamblăm și să folosim acest „catalog de prezentare” în piața muncii, Oana Trucă ne-a ajutat să înțelegem bine că brandul personal însumează PERCEPȚIILE pe are publicul-țintă (angajatorii) le are cu privire la produs (candidat).

Ca în majoritatea cazurilor, un produs are o mai mare căutare dacă generează ÎNCREDERE. Așadar, investind în capacitatea noastră de a transmite încredere putem să ne creștem capacitatea de a fi remarcați și selectați în rândul celor mai dezirabili candidați.

Încrederea este baza relațiilor din orice organizație, indiferent de domeniu, iar a construi RELAȚII POZITIVE CU CEI DIN JUR este condiția fără de care alte calități nu ar mai avea aceeași valoare. Poți avea competență pentru un post/rol anume și poți demonstra consistență prin a face ceea ce spui, însă fără calitatea de a cultiva relații pozitive 360 de grade în jurul tău pierzi din atractivitate ca și potențial candidat.

Când ai încredere în forțele tale, ai condițiile necesare ca să îți arăți curajul de a te lăsa văzut. Ca să inspiri încredere, arată-ți AUTENTICITATEA! Chiar și în situația în care vrei să schimbi substanțial domeniul tău de activitate, autenticitatea va fi acolo să te ajute să fii convingătoare/convingător. Și, pentru că în realitate apar deseori dificultăți la acest capitol, clarifică-ți COMPETENȚELE TRANSFERABILE care te vor însoți mereu, oricare ar fi domeniul în care aspiri să lucrezi.

Mult ne-ar mai fi plăcut să ne conversăm, dincolo de cele două ore alocate, căci idei interesante și dezbateri intense ale temelor au apărut la tot pasul. Pentru alte ocazii, a rămas să ne extindem atenția asupra îmbinărilor de instrumente online (social media) și offline (networking) pe care le avem la dispoziție spre continua dezvoltare a brandului personal.

Ne luăm însă un minim răgaz pentru a reflecta asupra celor spuse și ne vom așeza în fața computerului pentru a ne schița definirea brandului personal. Pentru că nu există scurtături și pentru că uneori îți ia mai mult să afli de unde e bine să începi, în loc să te apuci de să cizelezi brandul tău de unul singur, gândește-te să apelezi la profesioniști care fac treaba asta de multă vreme. Vei câștiga în eficacitate.

Nu uitați! Următoarea sesiune a Conversațiilor 45+ este planificată pentru 9 iunie 2020. Rezervați-vă un loc și pregătiți-vă să contribuiți cu idei și propuneri. Și, chiar de vreți doar să luați notițe, toți sunteți bineveniți! Orice ar fi, ne-am bucura să vă reîntâlnim și să duceți vorba bună mai departe, către toți care pot beneficia de forumul nostru de idei și soluții practice.


 

articol realizat prin susținerea





Silviu-Bogdan Nicolae

Managing Director @Exolerate


 

Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.



Коментарі


bottom of page