Din nou despre schimbarea locului de muncă în perioada de criză/ incertitudine _ CONCLUZIILE SESIUNII NR. 5 DIN SERIA CONVERSAȚIILOR ANGAJEZ 45+
Pentru că în online nici nu ne plouă și nici nu ne arde soarele, Conversațiile 45+ beneficiază de cel mai bun climat pentru a da roade. Teme interesante, priorități de acum și dintotdeauna, dar mai ales oameni cu expertiză și profesii diverse pun laolaltă ingrediente și rețete practice pentru afirmarea unei comunități care schimbă în bine peisajul de pe piața muncii din România. Conversăm, dar și lucrăm intens. Cum anume? Parcurgeți cele de mai jos și veți înțelege. Așa a fost și la sesiunea cu numărul cinci din seria Conversațiilor 45+, moderate de Gina Matei Coach, unde cel mai dezbătut subiect al timpului prezent și-a găsit justa măsură în două ore de dialoguri alerte, și totuși focalizate. În schimbul de idei, o bună parte din întrebările care frământă candidații 45+ și-au întâlnit răspunsurile la obiect din partea invitaților: Luiza Simion, Business Unit Manager Wyser România și Monica Zdrancotă, HR Manager McDonald's Romania. Fie că dorim, fie că suntem puși în situația de a ne schimba locul de muncă, discutăm despre o treabă prea serioasă pentru a fi lăsată la voia întâmplării. Cu oricâte talente am fi înzestrați, mai înțelept este să ne pregătim suplimentar, în toate etapele unei astfel de decizii. Mai ales în perioadele de criză economică și socială, ori când incertitudinea este mai mare pe piața muncii, este super oportun să știi ce ai de făcut și cum anume este cel mai potrivit pentru tine să procedezi. @Luiza Simion ne-a dat, punct cu punct, ce este bine să cunoști înainte de a te apuca să-ți construiești propria strategie pentru schimbarea în carieră la care te gândești:
ACTUALIZARE: Să îți pui la punct CV-ul, adică să îl scrii pe înțelesul celor care ajung să ți-l examineze. E recomandabil să apelezi la un ajutor specializat, de exemplu un consultant care știe mai bine decât tine cum să ilustreze în scris ceea ce tu ai acumulat ca personalitate, aptitudini și competențe. Vechimea în muncă nu spune de la sine cât de competitiv mai ești într-un alt context economic și ocupațional. Prin urmare, ia aminte la îndrumările celor care pot să traducă în termenii pieței ceea ce te pune în valoare!
PROSPECTARE: Să te informezi bine în legătură cu piața muncii în care candidezi. Fiecare dintre acestea are particularitățile ei. Poate că ai lucrat deja douăzeci de ani și mai bine, la noi ori în străinătate, dar acum cauți un alt loc de muncă acasă. Dacă ne referim la piața din România, trebuie să fii conștient că, pentru a depăși prejudecățile existente, va trebui să depui un pic mai mult efort pentru a te face remarcat ca și un candidat 45+ competitiv. Studiază segmentul de piață în care vrei să activezi pe mai departe, adică privește bine profilurile companiilor din acest segment și conectează-te cu profesioniștii de resurse umane din aceste companii. Caută să obții certificări care te ajută să te diferențiezi, cele specifice profesiilor sau posturilor către care te îndrepți.
PREGĂTIRE: Să te antrenezi pentru probele de angajare. Pregătirea pentru interviu poate face diferența între a primi o ofertă și a primi un refuz. Este o competiție, până la urmă, cu noi înșine și cu alți candidați pentru a ieși în evidență cu acele calități care ne fac dezirabili pentru angajatori.
EXECUȚIE: Să fii autentic, în condițiile de interviu. Odată ajuns în fața recrutorilor ca și candidat, toată pregătirea ta prealabilă trebuie să fie pusă la treabă în parametrii pe care i-ai exersat îndelung. Adresează, la rândul tău, întrebări semnificative pentru a demonstra interesul și seriozitatea cu care abordezi perspectiva de a lucra pe poziția pentru care candidezi.
@Monica Zdrancotă a complementat Conversațiile noastre cu o vedere onestă și de mare ajutor, privind dinspre angajator către potențialii candidați 45+:
Dacă la finele anului trecut, piața muncii avea anumite deficite (regionale sau ocupaționale), în prezent remarcăm o inversare a tendinței. Pentru că este de așteptat ca pe anumite segmente din piață să crească oferta forței de muncă de pe urma efectelor pandemiei Cov-2, candidații 45+ vor fi expuși unei concurențe crescute.
De-a lungul anilor, pe măsura diminuării forței de muncă gata pregătite, majoritatea companiilor din România au preferat să investească în recrutarea personalului pe care îl introduc ulterior în programe de pregătire internă. În acest caz, experiența anterioară nu mai este un factor de departajare. În schimb, sunt foarte căutate și apreciate capacitatea de adaptare, învățarea continuă și flexibilitatea ori reinventarea ocupațională.
Pe fond, fiecare angajator ia în calcul în mod legitim un anumit orizont de valorificare a investiției în pregătirea personalului propriu și are nevoie de candidați care răspund pozitiv schimbărilor din companie.
Ca și candidat activ în fața unei schimbări în carieră, experiența anterioară este foarte utilă, însă e bine ca aceasta să fie completată cu elemente de dezvoltare personală. Atât în scris (adică în CV ori în scrisori de intenție), cât și verbal, candidații trebuie să fie în măsură să descrie în două-trei propoziții capacitatea lor de a învăța lucruri noi.
Un recrutor caută confirmări ale capacității candidatului de a se adapta inclusiv prin evaluarea preocupărilor acestuia de a se dezvolta personal. De exemplu, achiziția de noi competențe digitale pe lângă cele de bază, adoptarea unui nou stil de viață, cursuri de limbi străine sau diversificarea cunoștințelor în domenii conexe profesiei de bază sunt variante prin care candidații 45+ pot să își consolideze atuurile în fața angajatorului.
Deși condensată în două ore, ca și precedentele noastre sesiuni, discuțiile din 09.06.2020 ne-au reamintim de ce ne place atât de mult să conversăm în stilul 45+. Avem puncte comune, prin obiective și soluții pentru o comunitate ce își înțelege identitatea, din ce în ce mai bine cu fiecare săptămână. Ne luăm planurile aflate deja în fază avansată și le punem în fapt. Nevoile și posibilitățile sunt bine cunoscute. Fiecare este în măsură să acționeze, iar Comunitatea Angajez 45+ este dispusă să ajute în continuare. Nu uitați! Următoarea sesiune este planificată pentru 16 iunie 2020. Rezervați-vă un loc și pregătiți-vă să contribuiți cu idei și propuneri. Și, chiar de vreți doar să luați notițe, toți sunteți bineveniți!
articol realizat prin susținerea
scris de
Silviu-Bogdan Nicolae
Managing Director @Exolerate
Dacă dorești să rămâi la curent cu noutățile din comunitate și să îți fie trimise în fiecare lună aceste informații, te invităm să te abonezi la newsletterul lunar.
Comments