

Bunge Romania
Suntem pasionați, îndrăzneți și hotărâți. Împreună obținem cele mai bune rezultate pentru clienții, colegii noștri și lumea întreagă. Noi suntem Bunge.

De ce susținem acest proiect?

Carmen Ochiosu
Director Resurse Umane Ungaria, România și Turcia
Una dintre valorile noastre este să acționăm ca o echipă unită, promovând incluziunea, colaborarea și respectul. În Bunge, echipa noastră reunește multe culturi, limbi și experiențe; valorizăm și respectăm perspectivele diverse pe care colegii noștri le aduc, astfel încât să facem din Bunge o companie inovativă și dinamică. În prezent, diversitatea este un deziderat asumat de multe companii de scală globală, dar pentru noi reprezintă cu mult mai mult de atât: o oportunitate de a crea un mediu sigur și tolerant pentru toți colegii noștri, în care se pot dezvolta personal prin expunerea la o mare diversitate de idei și opinii.

Despre noi
%20(2).png)
Activitatea noastră
Mobilizarea femeilor să își asume roluri de lider și să participe activ la dezvoltarea socială și economică a țării. Vom evidenția importanța mentoratului și a rețelelor de suport pentru a încuraja mai multe femei să urmeze cariere în domenii dominante masculine sau să devină antreprenoare.
%20(5).png)
Unde avem colegi
Mobilizarea femeilor să își asume roluri de lider și să participe activ la dezvoltarea socială și economică a țării. Vom evidenția importanța mentoratului și a rețelelor de suport pentru a încuraja mai multe femei să urmeze cariere în domenii dominante masculine sau să devină antreprenoare.
%20(6).png)
Valorile și misiunea
Mobilizarea femeilor să își asume roluri de lider și să participe activ la dezvoltarea socială și economică a țării. Vom evidenția importanța mentoratului și a rețelelor de suport pentru a încuraja mai multe femei să urmeze cariere în domenii dominante masculine sau să devină antreprenoare.
.

Joburile noastre





planul de acțiune pe 12 luni

Ambasadoarele noastre

.png)
Manager Siloz comuna Traian
Florentina Chițu
40 de ani în lumea silozurilor
Florentina Chițu, în vârstă de 56 de ani, și-a dedicat 40 de ani din viață silozului din comuna Traian, jud. Brăila, printre cele mai mari din România. Un siloz este o structură complexă utilizată pentru depozitarea în vrac a diverselor materiale, inclusiv cereale. A început ca laborantă în 1985, când silozul, deținut de statul român, abia începuse să funcționeze în comuna sa natală, fiind al doilea siloz din țară din punct de vedere capacitate. Atunci, responsabilitatea sa era aceea de a analiza calitatea cerealelor (umiditate, corpuri străine); ulterior, a urcat treptat în ierarhie, devenind managerul silozului în 2008. Această ascensiune remarcabilă demonstrează dedicarea, perseverența și adaptabilitatea Florentinei.
Cariera Florentinei a fost marcată de schimbări semnificative, reflectând transformările din industria agricolă românească. De la un siloz de stat, a trecut prin preluarea de către Moara de Panificație Băneasa în 2004, apoi de către compania agroalimentară globală Bunge în 2005 – schimbându-se focusul de la cereale la semințe oleaginoase. La sugestia unui manager din noua conducere, a absolvit studii superioare în Administrație Publică în 2009, demonstrând dorința de dezvoltare, aspect care a contribuit la adaptarea sa la cerințele mai complexe ale noului său rol. Ca manager de siloz, Florentina coordonează o echipă de aproximativ 20 de persoane, majoritatea bărbați, cu roluri de manipulanți, operatori, laboranți, gestionari, electricieni, mecanici.
Cunoașterea în detaliu a tuturor etapelor activității și onestitatea i-au câștigat respectul echipei, indiferent de gen. Un avantaj esențial este acela că o parte din echipă este foarte stabilă, cunoscând bine echipamentele. Munca presupune efort fizic și inițiativă; este o muncă dependentă de perioada de campanie (între iunie-decembrie), când volumele sunt mai mari; semințele stau în siloz până la următoarea recoltă (6-10 luni).
În prezent, silozul gestionat de Florentina este specializat în depozitarea semințelor oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță, soia), o activitate ce necesită condiții moderne de monitorizare a temperaturii și umidității pentru a asigura conservarea optimă a produselor. În noul rol, a deprins abilități digitale, lucrează pe laptop și a participat la schimburi de experiență cu alte locații Bunge din România (Bunge deține fabrici la Buzău și Lehliu, precum și un alt siloz la Iași).
Florentina consideră că sprijinul superiorilor în perioadele dificile, atât pe plan profesional, cât și personal și înțelegerea specificului muncii în familia sa (și soțul său lucrează în domeniul agricol și chiar au fost colegi în acest siloz până în 2003) au fost factori importanți în evoluția carierei sale. Se simte ca acasă la serviciu și nu se vede lucrând în altă parte, până la retragerea din activitate.

.png)
Manager Calitatea si Siguranta Alimentara, fabrica din Lehliu (QFS Manager)
Alexandra Vaduva
Iubesc magia din Industrial, iar complexitatea ma inspira
Am inceput sa studiez zona de Calitate in cadrul unui program de Master, desi nu era in linie cu studiile mele anterioare – Tehnologia Constructiilor de Masini, de la Politehnica. A fost o alegere buna, pentru ca mi s-a parut cea mai interesanta parte a procesului si am avut sansa unor profesori deosebiti. Mi se pare ca aceasta arie se potriveste bine cu firea mea structurata, in plus imi place mai degraba schimbarea fata de rutina. M-am angajat in domeniu imediat dupa absolvirea Masterului, acum aproape 20 de ani. In primul rol de manager- in mediu industrial (productie chimica), la 25 ani, aveam deja o echipa de 14 oameni, a caror medie de varsta era in jur de 45 ani. Am constatat ca atunci cand valorizezi expertiza profesionala inainte de orice alt criteriu, oamenii iti acorda respect. Am lucrat mult in anii care au urmat, toti in mediul industrial, cu echipe de barbati – si nu am avut probleme. Cred ca este important, indiferent de echipa pe care o ai, sa ai o atitudine de leader, sa fii tu insuti un exemplu si sa nu eziti sa iti sufleci manecile cand e nevoie, sa inspiri prin motivatia ta de a face lucrurile cat mai bine. In plus, mie zona industriala imi aduce acel contact cu rezultatele concrete ale muncii mele si ador mediile cu multa complexitate; cat timp inca mai am de pus la punct ceva la serviciu pentru a obtine rezultatele dorite eu sunt motivata sa dau tot ce pot. Imi place sa stiu procesul de la un capat la altul, iar aici la Bunge imi plac mai multe aspecte: faptul ca echipele de Productie si cea de Calitate isi inteleg reciproc obiectivele si nu intra intr-o competitie, ca in alte locuri; faptul ca dispunem de un laborator uzinal (propriu) si putem uza de metode si dotari foarte bune.
Nu cred intr-un echilibru perfect intre dimensiunile profesionala si personala ale vietii; in ce ma priveste, simt ca primesc energie din zona profesionala, pe care o duc si acasa ! Imi mai revars energia si asupra catelului meu, iar uneori gasesc rabdarea sa ma ocup de o alta pasiune a mea- crearea de bijuterii artizanale, iar cand vreau sa ma relaxez, citesc romane politiste !
La Bunge am venit acum 2 ani si gestionez o echipa de 20 persoane; desi nu imi cautam activ, mi-a placut propunerea de a ma alatura unei companii cu procese bine structurate, care valorizeaza siguranta alimentara si nu numai, inainte de orice.

.png)
Manager Imbunatatire Continua, fabrica din Buzau (Continous Improvement Responsible)
Anca Lepădatu
Un inginer junior pleaca de la malul marii pentru o cariera in lumea uleiului
Ma numesc Anca Lepadatu, am 39 de ani si sunt inginer chimist, avand o experienta de 14 ani in productie.
M-am angajat in Bunge, in cadrul fabricii din Buzau, in 2010. pentru ca imi doream foarte mult sa lucrez in Productie, chiar daca asta implica sa ma relochez in alta parte. Prima data am inceput intr-un program de 2 ani dedicat formarii tinerilor ingineri pentru care a fost necesar sa ma relochez din orasul meu natal, Constanta in Buzau In cadrul acestui program am avut ocazia sa interactionez cu o multime de persoane din diferite departamente, culturi si niveluri ierarhice, sa particip la numeroase cursuri de pregatire profesionala si desigur, sa indeplinesc sarcini bine definite si in concordanta cu parcursul profesional dorit si am avut si surpriza sa stau din nou la mare 9 luni- in schimbul de experienta la care am luat parte, cu fabrica din Cartagena (Spania)- insa de data aceasta era marea Mediterana !
Dupa terminarea programului pregatirea mea profesionala a fost intr-o rapida ascensiune datorita increderii primite, responsabilitatii directe si a experientelor practice. Initial am ocupat postul de inginer in Rafinarie iar dupa 2 ani a aparut oportunitatea de a ocupa postul de Manager al departamentului. La 28 de ani aveam o echipa formata integral din colegi barbati, cu media de varsta de peste 40 de ani si nu mi-a fost usor, dar a contat faptul ca alaturi de ei m-am format si nu mi-am uitat scopul final- acela de a face o treaba buna, in orice rol as avea. Este important sa stapanesti tehnic domeniul in care lucrezi si sa ai si rabdare sa iti construiesti credibilitatea in noul rol.
In 2020 am acceptat sa ma ocup de dezvoltarea culturii si implementarea elementelor ce tin Imbunatatiri Continue in productie pentru cele doua fabrici din Romania, Lehliu si Buzau. Anul trecut, mi s-a alaturat un coleg cu care impart sarcinile.
Pe tot parcursul meu profesional m-am bucurat de oportunitati de a progresa, de a invata in mod continuu si experimenta situatii noi care m-au ajutat sa devin persoana de astazi. Ma bucur si profit de fiecare experienta si training in tara si in afara ei pentru a continua sa ma dezvolt pe parte tehnica, soft skills, management, strategie…am imbratisat toate oportunitatile oferite de Companie.
Pe de alta parte, am reusit sa imbin cu succes viata personala cu cea profesionala fiind sustinuta de sotul meu si de cele 2 fetite !
Toti intreaba, pana la urma, de ce sa ne alaturam companiei Bunge- intr-un domeniu mai putin tipic feminin. Un posibil raspuns este ca pot avea surpriza sa li se potriveasca, mai ales daca persoanele respective sunt atrase de partea tehnica si lucrul practic. Domeniul nostru de productie si progresul tehnologic ofera multe posibilitati de dezvoltare si autodepasire femeilor dispuse sa iasa din tiparul clasic. Aceste femei care accepta oportunitatea de a lucra in industrial trebuie sa aiba in vedere, pe de alta parte, asumarea provocarilor ce vin cu acest domeniu, dintre care ar putea fi mentionate responsabilitatile multiple cu impact in siguranta produsului, mediului si a personalului, impactul financiar, programul de munca in ture. Pentru o femeie care alege un astfel de parcurs intr-un mediu non-traditional feminin, sunt de parere ca este vital sa detina incredere in fortele proprii si sa se vada un egal al colegilor barbati.

.png)
Partener Financiar Romania (Finance Partner)
Denitsa Atanasova
Din Bulgaria in Romania, ghidata de poezia cifrelor
Numele meu este Denitsa, m-am nascut si am crescut in Sofia, am 47 de ani si ceea ce pot spune foarte pe scurt despre mine este ca iubesc inotul, matematica si numerele ! Toate acestea m-au ajutat mai tarziu in traseul pe care mi l-am ales, dupa cum o sa descoperiti in randurile ce urmeaza.
Mi-am gasit locul in compania Bunge pas cu pas, prima data in Bulgaria, in toamna anului 2006 ca Management Reporting Specialist (Specialist Raportare catre Management). Curand dupa ce am inceput, am primit o vizita de la sediul principal al companiei, din US si in cursul acesteia am fost impresionata de unul dintre colegii nostri de acolo, care ne tinea un training. Am fost impresionata de comportamentul si cunostintele lui, de modul in care trata oamenii in mod egal si nu in functie de experienta lor sau de locul in ierarhie. Ca urmare a intalnirii cu el, mi-am spus ca acestea sunt locul si modelul meu – si asa a inceput povestea mea cu compania Bunge.
In 2008 m-am mutat in biroul din Bucuresti, pentru a stabili echipa de Controlling Financiar pentru Divizia Food (Alimentara). Noul drum era plin de provocari si de surprize- incluzand o implementare SAP cu durata de 1 an, care mi-a permis apoi sa preiau raportarea pentru Romania. In 2012 am devenit responsabila pentru raportarea din punct de vedere financiar a tuturor entitatilor. Provocari au venit din toate partile- initial culturale, profesionale, rolurile si managerii diferiti, asteptarile diferite de la mine si nu mai putin, pe plan personal, viata mea s-a schimbat foarte mult: am 2 baieti de 6 si respectiv 8 ani cu sotul meu roman! Cand m-am intors din al doilea concediu de crestere a copilului, am preluat rolul de Manager Planificare Financiara & Analiza, care m-a ajutat sa tranzitionez ulterior catre pozitia de Partener Financiar pentru Romania.
Rolul meu curent este un rol in care ma regasesc si imi place, dar nu a fost o trecere usoara. Scopul acestui rol este cel de a converti cifrele in business, de a cauta proiecte profitabile in zona de Industrial si a tine toate partile implicate informate si multumite.
Poate va intrebati ce rol ar fi putut avea pasiunea mea pentru inot in succesul meu in lumea cifrelor. Ei bine, faptul ca am facut inot artistic (tip sincron) de la 7 ani (pe o durata de 6 ani), intr-o echipa de 8 condusa de un leader, m-a ajutat enorm sa inteleg ce importanta are coordonarea intre membrii unei echipe, si organizarea timpului (aveam libera doar ziua de duminica, atunci cand imi faceam temele).
Atunci cand ma gandesc la toata experienta celor 18 ani in Bunge, schimbarea de roluri in companie, interactiunile cu oameni noi, manageri, definirea de echipe si strategii, pot sa spun cu mandrie ca mi-am urmat instinctul, am invatat sa fiu rabdatoare, sa actionez corect si sa gasesc intotdeauna timp sa ma dezvolt. Faptul de a avea si o viata personala implinita si a inainta in varsta, pe de alta parte nu mi-au diminuat bucuria de a invata lucruri noi pe plan profesional si dorinta de a performa bine la serviciu. Satisfactia poate veni in multe forme si momente pentru oricine, deci tor ce este necesar sa faci este sa descoperi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine; sfatul meu ar fi sa nu luam personal problemele care apar si sa ne acordam timp pentru a analiza bine situatia si a evita sa reactionam impulsiv. De asemenea, daca esti bine organizat nivelul de stres se reduce.

.png)
Manager Achizitii seminte oleaginoase (Origination Manager)
Simona Bahcevanii
Leadeship feminin in lumea semintelor oleaginoase
M-am alaturat Bunge in urma cu 18 ani, initial acceptand o pozitie administrativa. Aveam 27 de ani, studiasem la sectia Matematica-Fizica in liceu si apoi la Politehnica si traisem in oras, la bloc, toata viata mea, prin urmare agricultura si bursele de marfuri erau cat se poate de "straine" de mine.
Compania era la acel moment intr-o faza de crestere accelerata a businessului local si in scurt timp mi s-a propus un job de Junior Trader in departamentul Agri- intr-o traducere libera pentru neinitiati ai domeniului, ofeream asistenta pentru tranzactiile catre alti clienti din piata pentru sroturile de soia produse de singura fabrica pe care Bunge o detinea la acel moment in Romania- la Buzau.
Am acceptat cu greu, nu credeam ca mi se potriveste si ca as putea avea o contributie relevanta; apoi m-am indragostit de acest domeniu, de complexitatea si volatilitatea lui, de importanta lui in viata tuturor oamenilor.
Am avut sansa, pe masura ce au trecut anii, sa schimb de mai multe ori rolul in cadrul departamentului ceea ce mi-a create oportunitati de invatare continua, iar in 2020, in plina pandemie Covid si intr-un an cu seceta accentuata care a dus la pierderi mari de productie, mi-a fost oferit postul actual- cel de Manager Originare- in „traducere libera” trebuie sa asigur necesarul de materie prima (seminte de floarea soarelui si rapita, boabe de soia) pentru cele 2 fabrici pe care Bunge Romania le detine in prezent- la Lehliu si Buzau.
Coordonez o echipa de 8 colegi din care 7 sunt barbati- aspect ce deriva, in mare masura din specificul activitatii noastre – Field Traderii cum ii numim noi (achizitorii de seminte) au o munca solicitanta, sunt preponderent pe teren in zona alocata iar in campania agricola ritmul activitatii este deosebit de intens. As putea spune ca pe tot parcursul meu profesional s-a intamplat sa lucrez cu echipe preponderent masculine, ceea ce nu am resimtit niciodata ca fiind un dezavantaj- dimpotriva, m-am integrat bine de fiecare data si ma simt in largul meu, acceptata si valorizata de colegii mei.
A fost o schimbare serioasa de perspectiva, de la rolurile relativ independente pe care le avusesem la unul in care focusul trebuia sa fie pe echipa, pe nevoile si rezultatele ei, ca si pe strategia companiei si realizarea acesteia. Faptul ca si in viata personala am multiple solicitari, avand 3 copii, ma determina sa am un foarte bun management al timpului si sa prioritizez permanent; probabil ca sunt o dovada „vie” ca este posibil sa fi implinit pe ambele directii si chiar sa te bucuri de ceea ce faci, acasa sau la serviciu- colegii imi spun des ca apreciaza calmul si spiritul meu pozitiv. De asemenea, pentru o femeie care alege un astfel de parcurs intr-un mediu non-traditional feminin, as recomanda un mix de expertiza in domeniul ales/asertivitate/inteligenta emotionala.
